Τοποθεσια

Η Κάσος, το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, είναι ένα ήρεμο και φιλόξενο νησάκι το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα λιγότερο δημοφιλή νησιά του αρχιπελάγους. Χαρακτηρίζεται από τις απότομες βουνοκορφές και το βραχώδες τοπίο.

 Σε μία έκταση 62 χλμ.2 ο πληθυσμός κυμαίνεται περίπου στους 1000 μόνιμους κατοίκους. Είναι νησί με πολλά βουνά και μικρές κοιλάδες με εντυπωσιακά σπήλαια και με σημαντική ιστορία. Είναι γνωστό το Ολοκαύτωμα της Κάσου που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Ιουνίου, όπου το έτος 1824 οι Τούρκοι έκαψαν το Νησί γιατί συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση και με τον πλούσιο στόλο του και τους ικανούς και Ηρωικούς Ναυτικούς του προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον Τουρκικό και Αιγυπτιακό στόλο.

Η Κάσος απέχει μόνο 3 ώρες ακτοπλοϊκώς από τη Σητεία της Κρήτης και γενικά λόγω της γειτνίασης της με τη Κρήτη έχει πολλά κοινά στη Μουσική παράδοση καθώς και στη κουζίνα της.

Το Νησί δεν είναι τουριστικά ανεπτυγμένο και προσφέρεται για ήρεμες διακοπές. Το μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών είναι Έλληνες που συνδυάζουν τις διακοπές τους με Κάρπαθο (απέχει μόλις μία ώρα ακτοπλοϊκώς) και με Κρήτη.

Διαθέτει μονοπάτια παλαιά και πολλά ξωκλήσια και Μοναστήρια οπότε είναι κατάλληλο για περιπατητές και ήσυχες διακοπές.

Αξιοσημείωτα είναι τα τοπικά Πανηγύρια της Κάσου για κάθε ονομαστική εορτή , όπου προσφέρεται δωρεάν φαγητό και κρασί για όλους τους επισκέπτες ενώ παράλληλα διασκεδάζουν όλοι με τη τοπική μουσική και τους τοπικούς χορούς υπό τους ήχους της Κασιώτικης λύρας και του λαούτου . Η παραδοσιακή μουσική της Κάσου μοιάζει πολύ με της Καρπάθου και της Κρήτης. Χαρακτηριστική είναι η Κασιώτικη σούστα – τοπικός πηδηχτός χορός – που χορεύεται σε κάθε Πανηγύρι.  

Τα πιο γνωστά Πανηγύρια είναι της Αγίας Τριάδος ( Αγίου Πνεύματος) στο χωριό Πόλι , της Αγίας Μαρίνας 17 Ιουλίου, στο αντίστοιχο χωριό, της Παναγίας στις 15 Αυγούστου στο χωριό Παναγία, του Άη Μάμα στις 2 Σεπτεμβρίου στο αντίστοιχο Μοναστήρι και του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου στο χωριό Αγία Μαρίνα.

Ουσιαστικά σε κάθε εορτή υπάρχει και ένα Πανηγύρι . Αξίζει να συνδυάσετε τη παραμονή σας σε κάποιες από τις ημέρες που έχουν ένα Πανηγύρι για να βιώσετε μια μοναδική εμπειρία που είναι ίσως από τα ελάχιστα πλέον μέρη στην Ελλάδα που διατηρούν αυτή τη παράδοση!

Στη Κάσο ένα είναι σίγουρο ότι ξέρουν να γλεντάνε, κάθε γάμος και βάφτιση συνοδεύεται από ένα μεγάλο Πανηγύρι όπου όλο το Νησί είναι καλεσμένο και γλεντάει.

Πάντως σίγουρα θα ζήσετε κάποιο αυθόρμητο γλέντι στη ταβέρνα του Εμπορειού, όπου ο Κίκης με τη λύρα του και οι ντόπιες παρέες με τις μαντινάδες τους θα σας κάνουν να ξεχαστείτε και να ζήσετε μοναδικές στιγμές !

Η τοπική κουζίνα με τα ντολμαδάκια τα Κασιώτικα , τις μακαρούνες με σιτάκα και το πιλάφι με τη κανέλα είναι εξαιρετική και θα έχετε την ευκαιρία να τη γευτείτε πλουσιοπάροχα στα Πανηγύρια και φυσικά σε όλες τις τοπικές ταβέρνες . Μη ξεχάσετε να ζητήσετε να δοκιμάσετε το ντόπιο ροίκιο (ραδίκι στην άλμη μαγειρεμένο), άλλη μια λιχουδιά Κασιώτικη!

Ιστορία

Δεν είναι ακριβώς γνωστό ποιοί ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Κάσου. Υπάρχουν πάντως ενδείξεις ότι οι Αχαιοί είχαν κατοικήσει το νησί πριν από τους Φοίνικες.

Οι ενδείξεις αυτές ενισχύονται από μερικά ευρήματα στο σπήλαιο Ελληνοκαμάρα και από το γεγονός ότι μια τοποθεσία, στο κέντρο περίπου του νησιού ονομάζεται Άργος. Τους Αχαιούς και τους Φοίνικες διαδέχθηκαν οι Δωριείς και στη συνέχεια το νησί ακολούθησε σε γενικές γραμμές την τύχη της Δωδεκανήσου και ιδίως της γειτονικής Καρπάθου.

Η Κάσος οφείλει την ονομασία της στο μυθικό, ήρωα Κάσο, πατέρα του Κλέοχου ή του Κλεόμαχου. Παλαιότερα λεγόταν και Άμφις, Αστράβη και Άχνη. Αναφέρεται από τον Όμηρο ότι πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Υπήρξε μέλος της Δηλιακής-Αθηναϊκής Συμμαχίας και τον 3ο αι. π.Χ. πέρασε στην κυριαρχία των Ροδίων.

Στους Μεσαιωνικούς Χρόνους κυριαρχήθηκε από τη Βενετσιάνικη οικογένεια Κορνάρο (1306) και στα μέσα του 16ου αι. από τους Τούρκους. Ο Γάλλος περιηγητής Σαβαρί πέρασε από την Κάσο το 1779 και τη χαρακτήρισε «θαυμάσια, μικρή δημοκρατία, όπου όλοι ήταν ίσοι και ελεύθεροι». Το 18ο αι. το νησί ανέπτυξε δική του ναυτική δύναμη και πλούτισε. Με την έναρξη της Επανάστασης του 1821, η Κάσος είχε 100 μικρά και μεσαία πλοία. Στις 7 Ιουνίου του 1824 ο Τούρκο-Αιγυπτιακός στόλος έκαψε το νησί. Λίγοι Κασιώτες γλίτωσαν τη σφαγή, γεγονός που έμεινε γνωστό ως το «Ολοκαύτωμα» και γιορτάζεται κάθε χρόνο με πολυήμερες εκδηλώσεις. Η ενσωμάτωση της Κάσου με την κεντρική Ελλάδα έγινε το 1948 όπως με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Η πρωτεύουσα του νησιού, Φρύ ή Φρύς, βρίσκεται στο κέντρο του κόλπου της Μπούκας, που έχει σχήμα φρυδιού. Ιδρύθηκε το 1840 από τους κατοίκους της Αγίας Μαρίνας. Τα σπίτια είναι απλωμένα κάπως αμφιθεατρικά, τα πιο πολλά καπετανόσπιτα, που το καθένα έχει το δικό του ρυθμό, εξωτερικά και εσωτερικά. Διατηρείται ο παλαιότερος αρχιτεκτονικός ρυθμός μορφής Γ με την Σάλα και το χαρακτηριστικό ξυλόγλυπτο σουφά και πανωσούφι , τη τραπεζαρία – κουζίνα καθώς και τη παραδοσιακή Μουσάντρα – δωμάτιο επάνω με βεραντάκι.

Αξιοθέατα

Η αρχαιολογική συλλογή, με επιγραφές και αγγεία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κάσου που λειτουργεί από τον Οκτώβριο 2004. Η λαογραφική συλλογή, με τοπικές φορεσιές και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Υπάρχει επίσης το Ναυτικό Μουσείο εμπρός από τα Διαμερίσματα Angelica’s , εντός του Φρύ, όπου παρουσιάζεται η Ναυτική ιστορία του Νησιού που ήταν πολύ πλούσια. Αξίζει να επισκεφτείτε την ΕλληνοΚαμάρα όπου υπάρχει Σπήλαιο προσβάσιμο από το κοινό

Στη μικρή πλατεία του Δημαρχείου το μνημείο του Ολοκαυτώματος, έργο του Ανατόλη Λαζαρίδη.

Παραλίες

Επίσης αξίζει να κολυμπήσετε στα πράσινα κρυστάλλινα νερά της παραλίας Μάρμαρα στο νησάκι Αρμάθια απέναντι από την Κάσο, καθώς και στον υπέροχο κόλπο της Χελάτρου στη Νότια μεριά του Νησιού.

Η Κάσος δεν έχει πολλές παραλίες αλλά έχει πολύ ωραία κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά με παρθένες παραλίες.

Εύκολα προσβάσιμες είναι η παραλία του Εμπορειού και της Αμμούας που είναι αμουδιές και του Αντιπεράτου με ψιλό χαλίκι.

Μοναστήρια

Η Κάσος όπως και τα περισσότερα μικρά Ελληνικά νησιά, χαρακτηρίζεται από τα πολλά ξωκλήσια και Μοναστήρια που έχει. Τα πιο γνωστά Μοναστήρια που αξίζει να επισκεφτείτε είναι του Άη Γιώργη στις Χαδιές όπου διαθέτει κάμαρες και χώρους για να γίνονται τα Πανηγύρια και οι γάμοι-βαφτίσεις που συνηθίζονται από τους ντόπιους, καθώς επίσης και του Άη Μάμα.

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε και την Αγία Κυριακή από όπου θα έχετε την ευκαιρία να χαρείτε μια πανοραμική εικόνα του νησιού και θα σας μαγέψει ! »

Πως θα έρθετε;

Α) Ακτοπλοϊκώς

Η Κάσος συνδέεται ακτοπλοϊκά με το πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗ» της ΑΝΕΚ από τον  Πειραιά, με Μήλο, Σαντορίνη, Ανάφη, Ηράκλειο και Σητεία καθώς επίσης και με Κάρπαθο, Χάλκη και Ρόδο.

Από Πειραιά: 2 φορές την εβδομάδα με πλοίο της εταιρείας ΑΝΕΚ  «Πρεβέλη» ,διάρκεια ταξιδιού 14-17 ώρες. Κόστος ταξιδιού με καμπίνα περίπου 70 ευρώ / άτομο.

Από Κρήτη: 3 φορές την εβδομάδα, μόλις 3 ώρες από Σητεία και 5 ώρες από Ηράκλειο.

Από Ρόδο: 3 φορές την εβδομάδα, διάρκεια ταξιδιού 7 ώρες.

Από Κάρπαθο: 3 φορές την εβδομάδα με πλοίο της εταιρείας ΑΝΕΚ «Πρεβέλη»  από τα Πηγάδια της Καρπάθου, διάρκεια ταξιδιού 1 ώρα.

Επίσης, 5 φορές την εβδομάδα με τοπικό ταχύπλοο σκάφος "KASSOS PRINCESS" που εκτελεί το δρομολόγιο Κάσος - Πηγάδια - Κάσος, με διάρκεια 1 ώρα, και αναχωρεί από Κάσο για Πηγάδια Καρπάθου στις 08:00πμ και από Πηγάδια Καρπάθου για Κάσο στις 14:00μμ.

Β) Αεροπορικώς

Καθημερινά από Αθήνα (Ελ. Βενιζέλος), μέσω Ρόδου ή Καρπάθου, διάρκεια πτήσης 55 λεπτά περίπου. Κόστος ταξιδιού περίπου 100 ευρώ το άτομο, απλό εισιτήριο.

Από το εξωτερικό δυνατότητα σύνδεσης μέσω:

α) Ηρακλείου Κρήτης με πτήση charter και στη συνέχεια με πλοίο για Κάσο.

β) Ρόδου με πτήση charter και στη συνέχεια με σύνδεση αεροπορικώς για Κάσο ή ακτοπλοϊκώς απο Ρόδο για Κάσο.

γ) Καρπάθου με πτήση charter και στη συνέχεια σύνδεση αεροπορικώς μόλις 5 λεπτά πτήση για Κάσο ή ακτοπλοϊκώς 1 ώρα για Κάσο.

δ) Αθήνας με πτήση charter και στη συνέχεια αεροπορικώς για Κάσο.

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Πρακτορείο ΛΑΝΕ: 210- 4112152 / 210-4274009

Λιμεναρχείο: 22450-41288

Αστυνομία: 22450-41222

Δήμος: 22450-41277

Κέντρο υγείας: 22450-41333